Gezondheid en (medische) zorg

Ratten hebben een complexe en kwetsbare gezondheid. Vroeg of laat zullen ze medische zorg nodig hebben. Het gaat te ver om hier uitvoerig in te gaan op alle mogelijke gezondheidsrisico’s. Hoe langer je ratten hebt, hoe meer kennis en ervaring je opdoet en hoe sneller je problemen herkent. Soms kun je simpele zaken zelf oplossen, er is veel informatie voorhanden op het internet. Maar bezoek een dierenarts als je niet zeker bent of als je vermoedt dat er iets ernstigers aan de hand is.

Er zijn helaas maar weinig dierenartsen die zich specifiek hebben verdiept in de wereld der kleine knagers. Tijdens de studie diergeneeskunde komen ratten weinig aan bod. Dat de ene arts meer kennis van deze dieren heeft dan de andere is te danken aan eigen ervaringen of bijscholing. Die bijscholing wordt gevolgd, omdat er al interesse in en affiniteit met de doelgroep is. Deze dierenartsen vinden ratten dus leuk! Vaak merk je dit al tijdens het eerste consult; de diertjes worden positief benaderd en soepel gehanteerd. En hoe meer deze dierenartsen werken met ratten, hoe meer ze ook leren door ervaring. Het is verstandig om tijdig uit te zoeken welke dierenarts in je omgeving voldoende verstand van ratten heeft, liefst nog vóórdat je die nodig hebt. Zoek niet naar de goedkoopste, maar naar de beste. Zoek naar iemand die ervaring met ratten heeft (of die tenminste een sterke leergierigheid toont) en die ze serieus behandelt als volwaardig lid van het gezin. Blijf zelf ook goed meedenken. Stel vragen en leg advies, dat door derden gegeven wordt, aan je dierenarts voor. Daarnaast is http://www.ratguide.com (engelstalig) een website met waardevolle informatie.

Een dierenartsbezoek brengt (hoge) kosten met zich mee. Je kunt geluk hebben of pech. Anticipeer op het laatste en zorg dat je geld achteruit legt voor onvoorziene uitgaven. Zet bijvoorbeeld elke maand een bedrag apart, ook als je ratten op dat moment gezond zijn.

Het is raadzaam een duna aan te schaffen voor ratjes die erg ziek zijn of een operatie achter de rug hebben. Een duna is een lage, dichte kooi, die in meerdere formaten te koop is. Zodoende kan een zieke rat zich niet bezeren en blijft warmte beter geïsoleerd. Een goede warmtebron is een SnuggleSafe. Deze is veilig voor dieren en behoudt lang zijn warmte.

Ik verwacht, dat – binnen redelijke grenzen – alle inspanningen worden verricht om een rat te genezen of om zijn leven comfortabeler te maken. Hieronder vallen ook operaties indien geïndiceerd (lees ook het artikel over Gasnarcose). Een kosten-batenanalyse wordt gemaakt met het welbevinden van de rat als uitgangspunt. Uitzichtloos lijden is ontoelaatbaar. In spoedsituaties wordt daarom ook buiten de reguliere openingstijden een dierenarts geraadpleegd. Luister een antwoordapparaat helemaal af. Hierop wordt vermeld welke arts de spoeddienst heeft en welk nummer je moet bellen. Laat je nooit telefonisch afschepen als jij denkt dat je rat direct onderzocht of ingeslapen moet worden. Een dierenarts heeft de plicht om naar de praktijk te komen als jij dat wenst.