Huisvesting en voeding

Ratten zullen een ruim verblijf waarderen. Ruimte om te rennen, te klimmen en te spelen. Zowel het grondoppervlak als de hoogte moeten aan de behoeften van de bewoners voldoen. Maar hoe groot je verblijf ook is, wat je met de beschikbare ruimte doet is nóg belangrijker. De inrichting dus. Ratten slapen veel, dus er moet ook veel gelegenheid zijn om comfortabel te luieren. Daarnaast zijn ratten intelligente en nieuwsgierige dieren die van een uitdaging houden. Stimuleer ze om te bewegen en te ontdekken op allerlei manieren. Zorg voor een veilige omgeving. Het is bijvoorbeeld raadzaam om plateaus en hangmatten deels te laten overlappen, zodat de ratten niet van grote hoogte kunnen vallen. Loopwiel en plateaus moeten dicht zijn. Trapjes ook, zodat er geen ongelukken gebeuren met voetjes en staartjes. Gebruik bij tralietrapjes dus traphoesjes. Kijk het verblijf kritisch na of er risico is dat een rat ergens gewond raakt of beklemd komt te zitten.

Een traliekooi is het meest geschikt voor ratten. Ratten kunnen daarin goed klimmen en de tralies faciliteren het bevestigen van hangmatten en speelgoed. Bovendien ventileert een open kooi optimaal en dat is voor ratten extra van belang vanwege hun gevoelige luchtwegen. Om die reden steekt de bodembedekking ook nauwer dan bij andere knaagdieren. Deze dient stofarm te zijn. Kartonsnippers of papierkorrels zijn een goede optie of iets van textiel (fleece, badmat, vetbed). Gebruik niets met componenten van rubber in verband met knagen.

Ratten zijn echte omnivoren. Ze lusten vrijwel alles. Maar dat betekent niet dat alles ook goed voor ze is. Zorg ervoor dat ze in hoofdzaak een compleet rattenvoer krijgen. Daarnaast kun je regelmatig groente en fruit geven of bijvoorbeeld wat pasta of rijst koken. Er zijn tal van mogelijkheden om een gevarieerd eetpatroon te stimuleren. Vraag bij twijfel na of ze iets mogen hebben. Zieke en oude ratten zullen een papje erg waarderen. Let op dat zwakkere ratten voldoende mogelijkheden krijgen om ongestoord hun maagje te vullen. Controleer ook of zij nog bij de drinkfles kunnen. Hang deze niet te hoog. Bied bij twijfel meermaals per dag een schaaltje water aan.
Ratten knabbelen uit nieuwsgierigheid overal aan, ook als het niet-eetbaar, gevaarlijk of giftig is. Denk aan scherpe voorwerpen of randen, elektriciteitskabels, giftige planten, brandende kaarsen, hete dranken en rookgerei. Ook je kleding en meubels zijn soms niet veilig.