Luchtwegproblemen

Wanneer we het hebben over medische kwetsbaarheden bij ratten staan de luchtwegen met stip op de eerste plek. Dat gegeven kunnen we helaas niet veranderen. Het voert te ver om hier alle denkbare problemen door te nemen. Wanneer je je zorgen maakt, is het sowieso verstandig om naar de dierenarts te gaan. Maar toch kun je zelf wel degelijk rekening houden met bepaalde zaken om triggers te voorkomen en zo hopelijk de luchtwegen van je ratten zo lang mogelijk gezond te houden.

Zorg bijvoorbeeld voor een zo stabiel mogelijk binnenklimaat. Ratten hebben best een brede ‘range’ in temperatuur, waarin ze goed gedijen, maar zorg ervoor dat de verschillen niet te abrupt zijn. Grofweg zijn de temperaturen die voor ons zelf prettig zijn ook de temperaturen die zij waarderen. Alles tussen 15 en 25 graden is in principe oke, hoewel er wel gelet moet worden op de individuele behoeften van zieken, ouderen of ratten zonder vacht. Zet de radiator dus niet te laag of uit en bied bij hoge temperaturen juist verkoeling aan. Wanneer ratten plat op een plateau gaan liggen, hebben ze het te warm. Zorg natuurlijk dat de kooi niet in de volle zon staat.

Ratten zijn ook gevoelig voor excessen in luchtvochtigheid. Idealiter ligt deze tussen 50 en 60%. Je kunt de luchtvochtigheid in de gaten houden met een hygrometer. Simpele modelletjes zijn al voor een paar euro te koop. Van uitschieters naar beneden (< 40%) kunnen ratten een droge neus en keel krijgen, wat kan leiden tot overmatig niezen of juist een verstopte neus door dik en taai slijm. Dit laatste kan heel vervelend zijn, omdat ratten er echt benauwd door kunnen raken. Het probleem speelt zich af in de voorste luchtwegen. Een hoge luchtvochtigheid (> 70%) is juist extra belastend voor ratten met diepere problematiek in de longen, bijvoorbeeld astma of bronchitis.

Ventilatie, zodat de frisse lucht van buiten naar binnen kan circuleren, is belangrijk om een muf en vochtig huis te voorkomen. Zorg er wel altijd voor dat de ratten niet ‘op de tocht’ komen te staan. Zet dus geen ramen of deuren tegen elkaar open, hoe aantrekkelijk dat soms ook is bij hoge temperaturen. Er ontstaat dan namelijk een constante luchtstroom waar de ratten last van kunnen krijgen. Beter is om aan één kant van het huis te luchten. Zet de rattenkooi ook niet direct naast een open raam.

Gebruik liever geen sterk geurende producten in de ruimte waar de ratten verblijven. Denk hierbij aan parfum, deodorant, luchtverfrisser, geurkaarsen en wierrook. Deze kunnen de ogen, neus en keel irriteren. Sigarettenrook is uiteraard helemaal uit den boze. Om die reden plaats ik dan ook geen ratten in een huishouden waar binnenshuis wordt gerookt.

Hou de kooi goed schoon en zorg dat urinedampen niet blijven hangen. Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Ook deze sterke geur is te prikkelend en nodigt tevens uit om meer te markeren. Hou het neutraal: heet water en afwasmiddel is voldoende. Voor hardnekkige kalkaanslag kun je schoonmaakazijn gebruiken. Was de hangmatjes met een mild wasmiddel. Kies een bodembedekking en toiletvulling die goed vocht opneemt en stofarm is en verschoon favoriete poep- en plashoekjes wat vaker.

Wanneer je de ratten moet vervoeren, dien je ze buiten goed te beschermen tegen weersinvloeden. Van de voordeur naar de auto kan er niet veel gebeuren. Maar ga je lopend, fietsend of met het openbaar vervoer op pad, doe het vervoersmandje dan in een wind- en waterdichte tas (bijvoorbeeld een big shopper). Als het koud is, kun je een fleece deken en kruik toevoegen. Let er wel op dat enige ventilatie mogelijk blijft. Neem de ratten niet zonder reden mee naar buiten.